1966’da Siirt’te doğdu. Siirt İHL’yi 1985’te tamamladıktan sonra ODTÜ Sosyoloji Bölümünde 1990’da lisans, 1993’te Political and Intellectual Disputes on the Academisation of Religious Knowledge isimli teziyle Yüksek Lisans; 1997'de de Body, Text, Identity, Islamist Discourse of Authenticity başlıklı tezle doktora derecelerini aldı. 1992-2012 yılları arasında Selçuk Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde öğretim üyeliği yaptı. Halen Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sosyoloji Bölümünde öğretim üyesidir. 2010-2014 yılları arasında Ankara’da bulunan Stratejik Düşünce Enstitüsü’nün başkanlığını yaptı. TÜBA Üyesi de olan Aktay, halen Yeni Şafak Gazetesinde köşe yazıları yazmaktadır.
Reisi ve yanındaki heyeti ölüme götüren bu olayın bir kaza olamayacağı yönündeki yorumlara bakıldığında tezlerini destekleyecek bütün veriler var. İran’da bu tarz bir yolculuk, devlet ricali için bile son derece rutin, belki işlerin birçoğunun doğuya atfedilen tevekkül anlayışıyla oluruna bırakılarak kotarıldığının bir resmini de veriyor. 1979 üretimi ve muhtemelen düzenli bakımları düzgün yapılmayan bir helikopterle ülkenin en önemli isimlerini sisli, dağlık ve zor bir coğrafyada, üstelik gece vakti bir yerden bir yere taşımayı göze alan yaklaşım kasıttan, hem de suikasıttan bağımsız düşünülemiyor.
Suikast ihtimaline kesin gözle bakıldığı andan itibaren gözler tabii ki olağan şüpheliye çevrilecektir. İsrail’in bu suikastın ardında olduğuna da bu mantıkla kesin gözüyle bakılacaktır. İsrail yıllardır her fırsatta İran’a karşı açıkça düşmanlık sergilemekten hatta bu düşmanlığı açık bir saldırganlıkla da göstermekten geri durmuyor. En son 1 Nisan tarihinde Şam Büyükelçiliği’ni de bombalamış ve üst düzey bazı generallerini katletmişti. Şimdi de böyle bir suikasta girişmekten onu alıkoyacak en azından bir kasıt-niyet eksikliği yoktur.
Ancak bu suikastta olağan şüpheli olarak İsrail üzerinde durmanın özelikle bugünlerde inandırıcılıktan uzak şöyle bir yanı var. İsrail’in meşhur istihbarat gücü MOSSAD efsanesi 7 Ekim itibariyle çökmüş durumdadır. Kassam Tugayları sadece MOSSAD’ın değil, İsrail silahlı güçlerinin genel olarak operasyon kabiliyeti hakkında şimdiye kadar üretilmiş bütün hikâyeleri yerle bir etti. İsrail gücü ve kabiliyetleri konusunda bu efsaneler çökünce ortada sadece beceriksizlik, korkaklık ve istihbarat acizliği kalmış oldu.
Hiç kuşkusuz Reisi’nin bu şekildeki ölümünün ardından İran’da hiçbir şey eskisi gibi olamayacağı gibi bu ölümün bölgedeki bütün siyasetler üzerinde de ciddi etkisi olacaktır. Reisi’nin belli bir tarz-ı siyaseti vardı ve bu tarzın ölümünden, hem de bu şekildeki ölümünden sonra aynı şekilde devam etmesi mümkün olmayacaktır. İran’ın Yemen, Suriye, Irak, Lübnan ve başka birçok yerde yürüttüğü operasyonlar yeniden değerlendirilecektir. İran halkı değişen dünya içinde kendi konumunu yeniden sorgulamaktadır ve önüne beklenmedik bir şekilde ve böylesi trajik bir ölümle gelmiş olan sandıkta bir tutum alacaktır.
Merhaba, sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynak oluşturur. Lütfen diğer kullanıcılara ve farklı görüşlere saygı gösterin. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı dil kullanmayın.
İlk yorumu siz yapın.
Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.
Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.